Arbeta med dina bilder

Alla har blivit bättre på att ta bilder. Nu behöver vi inte kånka omkring på en digitalkamera eller systemkamera för att fånga speciella ögonblick med vänner, familj eller i naturen. Nu använder vi telefonen till allt. 

Tyvärr blir många bilder bara liggandes på telefonen. Kanske man får för sig att överföra bildfilerna till datorn när minnet blir fullt, men då ligger de bara på en annan plats. Bortglömda. Då är det väl roligare att använda dem?

Om du har fångat ett fint ögonblick som du vill visa upp för alla, är den vanliga reaktionen att publicera det på Facebook eller Instagram. Varför inte visa upp det i hemmet istället? Du kan trycka upp den på en fototavla och hänga upp på väggen. Storleken på fotot baseras på hur högupplöst originalbilden är. Om du beställer en för stor tavla gentemot upplösningen kommer det att se pixelerad ut. Prata gärna med företaget du beställer ifrån först och få några goda råd hur bilden ska behandlas för bästa resultat. Bilden borde vara åtminstone några megabyte stor för att fungera.

Du kan också testa på Photoshop och göra något unikt med dina bilder. Det finns tutorials på nätet där du lär dig verktygen. Ladda ned programmet gratis under 30 dagar för att testa verktyget innan du bestämmer dig för köp. Eftersom programvaran kostar en hel del är viktigt att vara säker på att man kommer att få användning för det först. Bilderna kan du sedan dela med dig av på nätet, trycka upp på canvas eller kanske försöka sälja. Det finns sajter där du kan ladda upp dina egna bilder och sälja dem vidare. Tänk bara på att du är skyldig att skatta på alla försäljning om du säljer som en hobbyverksamhet. Säljer du tavlor som du redan har tryckt och har i hemmet kan man argumentera för att du säljer ur eget bohag och då är du skattebefriad så länge summan utslaget över 1 år är under 50 000 kronor.