Modellbygge som stort intresse – börja med airbrush

En trevlig hobby som håller många sysselsatta i Sverige är modellbygge. En del av glädjen är att måla delarna och hela modellen när den är färdig. Det är ibland ett ganska pillrigt jobb som inte alla fysiskt klarar att utföra. Kolla här om du har svårt att måla med pensel eller bara tycker att det tar för lång tid att måla för hand.

Airbrush är ett snabbt alternativ

Större områden utan synliga penseldrag, eller många delar i samma färg samtidigt gör det bättre att sprutmåla. En airbrush fungerar genom att tryckluft fördelar färgen genom ett munstycke istället för att du gör det med en pensel. Resultatet blir ett jämnare lager med färg och tryckluften gör att färgen enkelt kommer åt överallt. Den enda nackdelen är att du behöver planera färgerna från början.

Måla utifrån och in, från det minsta till det största

För att måla vissa detaljer kan det vara bra att använda en fin pensel i alla fall, men om du vill sprutmåla hela modellen kommer du behöva använda maskeringstejp och schabloner. Börja med att lägga en grundfärg över hela modellen, sedan målar du detaljerna och låter den färgen torka. Sätt tejp över detaljen skär rent. Måla därefter alla lager tills alla delar har den färg de skall ha.