Decoupage – snabb och enkel förändring

Decoupage kommer från det franska ordet découper och betyder att klippa ut. Det är en metod som gör att man kan ge nästan vad som helst ett nytt utseende och det relativt enkelt.

Du kan använda decoupage på möbler, ljus, tändsticksaskar, burkar, askar och skor. Ja i princip vad som helst. Det enda du ska tänka på är att ytan som du dekorerar inte ska vara sugande. Resultatet blir också bättre ju tunnare papper man använder. Allra bäst blir det med servetter men annars fungerar det också med presentpapper, rispapper och bokmärken.

Rengör ytan som du vill dekorera och fäst sedan papperet som du vill dekorera med ett speciellt lim/lack för decoupage. När detta torkat så stryker man ett eller ett par lager av detta lim/lack igen för att ge ytan hållbarhet.

För olika ändamål kan man behöva olika sorters lim/lack så hör med din hobbyaffär så att du får rätt. T.ex för ljus är det mycket viktigt att man använder ett flamsäkert lim/lack. Gör du decoupage på t.ex skor så kan det vara bra att lacka med ett vanlig klarlack för att få dem ännu mer slitstarka då ett par skor utsätts för mycket mer slitage än t.ex en byrå som står inne i hemmet.

Hittar du en vacker servett kan du även göra decoupage på en tavelduk och på så sätt nästan få som en oljemålning. Bildgoogla på decoupage och du kommer att få otroligt mycket inspiration till vad du kan göra i ditt hem.