Börja samla

Många finner nöje i att samla på något, det blir en stark passion och ger lite mer till vardagslivet. 

Vad gillar du?

Du kan i princip samla på allt möjligt. En del samlar på lite av varje inom en viss nisch medan vissa är strikta och är bara intresserad av en viss sak i en viss färg eller från en viss tid. Vad gillar du att titta, hantera eller leka med som du gladeligen kan offra lite plats för i hemmet?

För pengar eller skoj?

Många samlare gillar att få en liten extrainkomst av sin hobby. Det kan exempelvis vara ganska lukrativt att samla på Pokémonkort och hitta de där ovanliga och dyra varianterna. Den typen av samling kan växa sig hur stor som helst eftersom nya produkter finns att köpa men samtidigt tar de inte så mycket plats.

Eller så samlar du bara för ditt eget nöjes skull. Du kanske samlar på saker som du kan smycka hemmet med såsom äggkoppar, konst eller utöka vinkällaren. Ju ovanligare nisch du inriktar dig på, desto fler skattjakter behöver du ge dig ut på. Och då är glädjen desto större när du väl hittar det du söker efter.

Kostnad

Hur mycket får en hobby kosta? Det är högst individuellt, det beror på vilka fasta utgifter du har varje månad och hur mycket du har att röra dig med. En del samlarobjekt kostar kanske bara några kronor styck medan andra har samlingar som är värda hundratals tusen. Efter alla räkningar är betalda, efter mat och sparande, kan man tänka sig av ungefär 10-20 % kan gå till hobbysamlandet. Det lämnar fortfarande utrymme i budgeten om det dyker upp större kostnader.