Pyssel för barn

shutterstock_120922066

Mindre barn älskar att pyssla men finmotoriken och idéerna kanske inte är de bästa vid den här åldern. Som förälder måste man vara med och styra pysslandet. 

Ett pysslande kan vara att träna finmotoriken. Stora pusselbitar eller att hitta rätt form till rätt hål är ett stort jobb för ett mindre barn och kan vara underhållande en bra stund. Majoriteten av leksakerna är gjorda av trä, de tåls att kastas och tuggas på! Det kan vara svårt för väldigt små barn att knåpa ihop något eget, men att måla sin egen teckning med fingerfärg kan vara ett alternativ. Det är alltid roligt att få kladda lite.

Om barnen är lite äldre, uppemot 3-5 års ålder kan man göra lite mer saker. Exempelvis kan de få leka med tråd och göra en garnboll. Man behöver bara två runda rungar av kartong och ett garnnystan. Man kan variera storleken genom att ändra storleken på kartongbitarna. Nuförtiden finns det även lätta sätt att sticka med hjälp av maskiner. Om barnen är i lekisålder kan de lära sig hantera en stickmaskin och få göra sina egna mössor som de kan fästa garnbollen på.

Nu när det närmar sig jul kan det vara roligt att bygga ett pepparkakshus tillsammans. Man kan antingen göra en egen pepparkaksdeg och mäta ut hur stora väggar man ska ha, eller så underlättar man lite för sig själv och köper en färdigbakad sats. det roligaste brukar ju ändå vara att få dekorera huset. Har man flera barn som ska vara med kan det vara bättre att dela upp dem i grupper och ge dem ett hus var att dekorera.