Skriv en släktberättelse

Alla människor har en historia att berätta, och i en hel släkt finns det såklart sammantaget än fler.

Släktingar

Så många levnadsöden som flätats in i ditt eget och inte sällan blivit förutsättningarna för din stund på jorden. Du undrar vilka de var, de unga människorna i fotoalbumet som levde för länge sedan – är ni verkligen så olika?

Det finns egentligen ingen skillnad mellan dig och författaren vars släktkrönika du inte har förmått lägga ifrån dig på dagar. Ni har båda historierna helt klara. Nu gäller det bara att börja berätta. Det gjorde Eva Johansson, som också har skrivit en handbok i hur du berättar din släkts historia.

Det är bara att börja skriva, det är du som är experten och ingen annan.

Sätt in det i ett sammanhang

Eva Johansson tror på att sätta in berättelsen i ett historiskt och miljömässigt sammanhang. Att bara redogöra för namn och årtal blir livlöst, det bästa är att titta på fotografierna, åka till platserna där de levde och arbetade och försöka ta reda på hur villkoren såg ut. Hur levde människor på den här tiden? Vad var största hotet mot deras existens och vad utgjorde glädjeämnen i vardagen?

Skaffa dig en morot

För dig som alltid närt en författardröm eller av andra skäl verkligen skulle vilja ha din berättelse läst av andra än släkt och vänner, kan det vara bra att ha ett tydligt mål med skrivandet. Du vill att boken ska bli utgiven på ett riktigt förlag. Via Vulkan kan du till exempel enkelt ge ut boken under eget förlag. Du får då full exklusivitet och kan själv bestämma allt ifrån bokens omslag till typsnitt och i hur stor upplaga den skall tryckas, och det finns inget krav på att Vulkan ska stå med som utgivare eller ha sin logotyp på din bok. Allt är upp till dig.

Skapa en rutin

Avsätt en liten stund varje dag till att skriva. Helst runt samma klockslag, för att få kontinuitet. Snart nog har du kommit igång – och då blir det som tur är bara svårare att sluta.